Citas iespējas
Lejupielādēt Drukāt

Krievija daļēji aptur nodokļu konvenciju darbību ar 38 valstīm 2/34/23

Aleksandrs Afanasjevs
PwC nodokļu nodaļas konsultants
Alīna Ruskova
PwC ESG nodokļu prakses vadītāja

Ar Krievijas vienpusēju lēmumu no šā gada 8. augusta uz nenoteiktu termiņu ir apturēta nodokļu konvenciju ar 38 valstīm atsevišķu pantu darbība. Šajā rakstā – par skarto valstu sarakstu un Krievijas-Latvijas nodokļu konvencijas statusu.

Latvijas-Krievijas nodokļu konvencija

Tā kā Latvija apturēja ar Krieviju noslēgtās konvencijas par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem un tās protokola darbību jau no 2022. gada 16. maija, bet Krievija no 2023. gada 1. marta, visi šajā konvencijā noteiktie atvieglojumi jau zināmu laiku netiek piemēroti abās valstīs. Saskaņā ar Ārlietu ministrijas 2023. gada 10. maija paziņojumu no nākamā gada 1. janvāra starp abu valstu valdībām noslēgtais līgums vispār zaudēs spēku, kas nozīmē konvencijas pilnīgu atcelšanu. Pēc līdzīga scenārija rīkojas Dānija, kura no 2024. gada 1. janvāra arī atcels savu nodokļu konvenciju ar Krieviju. Vienlaikus jāatzīmē, ka joprojām ir spēkā Latvijas-Krievijas līgums par sadarbību sociālās drošības jomā, kurš regulē ar valsts sociālo apdrošināšanu un pensiju apdrošināšanu saistītos jautājumus.

38 valstis, ar kurām Krievija ierobežo nodokļu konvenciju darbību

Krievijas valdības 8. augustā publicētajā sarakstā ir iekļautas 38 valstis: Albānija, Austrālija, Austrija, Beļģija, Bulgārija, Kanāda, Horvātija, Kipra, Čehija, Dānija, Somija, Francija, Vācija, Grieķija, Ungārija, Islande, Īrija, Itālija, Japāna, Lietuva, Luksemburga, Ziemeļmaķedonija, Malta, Melnkalne, Jaunzēlande, Norvēģija, Polija, Portugāle, Rumānija, Singapūra, Slovākija, Slovēnija, Dienvidkoreja, Spānija, Zviedrija, Šveice, Apvienotā Karaliste, Amerikas Savienotās Valstis.

Kopumā jāatzīmē, ka nodokļu konvenciju daļēja apturēšana radīs nodokļu izmaiņas, kas negatīvi ietekmēs nodokļu slogu strādājošajiem, kā arī īpašuma un cita kapitāla turētājiem abās pusēs. Latviju tas šajā gadījumā neietekmē, jo Latvijas-Krievijas nodokļu konvencija tika apturēta jau iepriekš, tomēr izmaiņas var ietekmēt tādus Latvijas pilsoņus un uzņēmumus, kas ir nodokļu rezidenti kādā no minētajām valstīm.

Dalīties ar rakstu

Ja Jums ir kāds komentārs par šo rakstu, lūdzu, iesūtiet to šeit lv_mindlink@pwc.com

Uzdot jautājumu